Mutluluğun çikolatadaki formülü
Kakaonun içerdiği biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırıyor; bu bir bilimsel gerçek. Tabii şöyle bir durum da var. Mutlu hissetmemizin tek nedeni vücutta meydana gelen bu fizyolojik değişiklik değil.
Evet, fizyolojik olarak seratonin salgıladığımız için mutlu oluyoruz. Çikolata içerdiği biyokimyasallar ile mutlu hissetmemizi sağlayan seratonin hormonunu harekete geçiriyor.
Ama insanlar bilinçaltında tatlı yemeyi ödül ve mutluluk kaynağı olarak kodladıklarından ötürü psikolojik etkisi de söz konusu.
Diyetisyen Gizem Şeber ile çok önemli bir kesimin en sevdiği tatlardan olan çikolatayı konuştuk.
Şeber çikolatayı şöyle tanımlıyor: “Tatlı yiyelim tatlı konuşalım der, misafirlerimize sunarız, sevdiklerimize hediye ederiz, canımız mı sıkıldı veya moralimiz mi bozuk? Çikolata adeta bir kurtarıcınız olur.
Çikolata ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalarda çikolatanın ve hammaddesi olan kakaonun antioksidan öğelerden zengin olduğunun tespit edildiğini belirten Şeber sözlerine şöyle devam etti:
“Maya toplumunun kakao için “Tanrıların Besini” dediğinden yola çıkarak, günümüzde olduğu gibi geçmişte de çikolatanın çok değerli olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Bu değerli yiyeceğin dünyaya yayılmasıysa tahmin edeceğiniz gibi çok uzun zaman almamıştır. İnsanların ilgisini bu kadar yoğun olarak üzerine çekmeyi başaran çikolata hakkında yapılan araştırmalarında çok sayıda olması aslında şaşırtıcı değil.
Yapılan bilimsel araştırmalarda, çikolatanın vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırıyor.
“Günde 30 gram çikolata tüketin”
Kakao oranına göre çikolatanın yararlılık oranının yükseldiğini belirten Şeber, çikolatanın sağlığa olumlu etkilerinden faydalanmak için günde 30 gram çikolata tüketilmesinin yeterli olacağını söyledi.
Şeber, “Çikolata barlar, ortalama yüzde 15 civarında kakao içerirken, bitter çikolatada bu oran oldukça yüksektir. Bu nedenle bitter çikolatanın diğer çikolata çeşitlerine göre, daha sağlıklı olduğu ve her gün ortalama miktarlarda bitter çikolata tüketmenin sağlığı destekleyeceği bilinir. Çikolata aynı zamanda iyi bir mineral kaynağı olarak kabul edilebilir. Sütlü çikolatalar, içerdikleri süt nedeniyle kalsiyum açısından zenginken, çikolata en saf hali ile bile magnezyum ve potasyum kaynağı olarak gösterilir. Çikolatanın sağlığa olumlu etkilerinden faydalanmak için günde 30 gram çikolata tüketmeniz yeterli olacaktır. Çikolata seçiminizi bitterden yana kullanmanız daha akılcı bir seçimdir” diye konuştu.